piątek, 27 czerwca 2014

Lazania szpinakowa z soczewicą i ricottą

Zrobiony dziś przeze mnie szpinakowy makaron wykorzystałam do przyrządzenia lazanii. Po dodaniu zielonej soczewicy w sosie pomidorowym oraz ricotty wyszło pyszne danie na bezmięsny obiad, które zasmakuje zarówno wegetarianinowi, jak i mięsożercy. Jeśli nie przepadacie za soczewicą, możecie ją pominąć - lazania będzie wystarczająco sycąca i bez niej.


Składniki:
Na sos pomidorowy z soczewicą:
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów pelati (w sumie 800 g)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Na sos serowy:
  • 300 g serka ricotta
  • 1 jajko
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
  • 1 kulka sera mozzarella 

Wykonanie:

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 25-30 min. W tym czasie siekamy drobno cebulę i smażymy na oliwie w rondlu. Po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek, przysmażamy i wrzucamy pomidory z puszki. Gotujemy ok. 20-25 min. Pod koniec gotowania dodajemy ocet, miód, sól i pieprz i blendujemy na gładki sos. Soczewicę odcedzamy i łączymy z sosem.

Serek ricotta mieszamy z jajkiem, śmietaną i parmezanem.

Na dno żaroodpornego naczynia nakładamy nieco sosu pomidorowego z soczewicą. Układamy płaty makaronu, po czym smarujemy sosem serowym i polewamy masą pomidorową z soczewicą. Ponownie układamy makaron i po kolei warstwy; serową i pomidorową. Na koniec, na ostatniej warstwie makaronu, rozsmarowujemy jedynie masę z ricotty. Na nią można położyć jeszcze pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę lub starty na tarce żółty ser (u mnie była mozzarella).

Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Z krojeniem czekamy chwilkę, aż lazania nieco wystygnie.


Wegetariański obiad III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz