niedziela, 8 czerwca 2014

Kasza jaglana z sosem truskawkowym

Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju kasze, co mnie bardzo cieszy. Ostatnio po powrocie z przedszkola zachwalały przepyszny podwieczorek, którym była właśnie kasza jaglana z truskawkową polewą. Przygotowana w najprostszy sposób, "na klejąco", bez żadnych specjalnych dodatków. Dzisiaj podałam ją córkom na kolację. Po zjedzeniu orzekły, że było "naprawdę wyśmienite". Spróbujcie - może zasmakuje i Waszym dzieciom, i Wam. Warto sięgać po królową kasz, którą jest jaglana, jak najczęściej - zawiera m.in. krzemionkę, która pozytywnie wpływa na nasze stawy, włosy, skórę i paznokcie, a poza tym ma właściwości antywirusowe oraz wysuszające i jest lekkostrawna. Więc jedzcie kaszę jaglaną - na zdrowie! :)





Składniki (na 3 porcje):
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki wody
    (może być mleko, kasza ugotowana na mleku będzie jeszcze delikatniejsza w smaku)
  • szczypta soli
  • 500 g truskawek
 Opcjonalnie:
  • kilka łyżek miodu
 
Wykonanie:

Kaszę płuczemy na gęstym sitku wrzącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się z jej smaku goryczki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (lub mlekiem, lub mieszanką wody i mleka). Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę. Nie mieszamy podczas gotowania. Gdy zobaczymy, że woda została wchłonięta wyłączamy ogień.

Truskawki przekładamy do blendera i miksujemy na sos. Można dodać kilka łyżek miodu, jeśli same truskawki nie są wystarczająco słodkie.

Kaszę przekładamy do miseczek i polewamy sosem. Dekorujemy oczyszczonymi, pokrojonymi truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz