wtorek, 24 czerwca 2014

Tartaletki z kremem waniliowym i poziomkami

Malutkie poziomki znakomicie prezentują się na niewielkich, zgrabnych tartaletkach. Początkowo chciałam pokombinować co nieco ze smakiem nadzienia, ale uznałam, że eksperymenty zostawię na inny dzień - tutaj królować miała poziomka i to jej smak dominuje w tym deserze.


Składniki (na 5 niewielkich tartaletek):

Na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
Na krem waniliowy:
  • 150 ml mleka
  • pół laski wanilii (lub kilka kropel ekstraktu waniliowego)
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • ok. 200 g poziomek

Wykonanie:

Składniki na ciasto krótko mieszamy ze sobą aż się ładnie połączą. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, tniemy na kawałki nieco większe niż nasze formy na tartaletki i wykładamy ciastem formy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Formy z ciastem przykrywamy folią aluminiową i obciążamy. Pieczemy 10 minut, po czym zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy dalej ok. 5 minut.

W tzw. międzyczasie przygotowujemy krem. Mleko zagotowujemy z wanilią. Żółtka mieszamy z mąką i cukrem pudrem. Dolewamy do masy odrobinę gorącego mleka i mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy, aż całe mleko zostanie przelane do masy. Masę umieszczamy w garnku i podgrzewamy cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Gdy to się stanie, przekładamy krem do czystej miseczki i przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała wierzchu kremu. Schładzamy.

Tartaletki wypełniamy kremem waniliowym i wykładamy na wierzch poziomki. Zjadamy ze smakiem.

2 komentarze: