czwartek, 5 czerwca 2014

Cytrynowa pierś z kurczaka, ziemniaki z salsa verde i sałatka z rzodkiewką

Lekkie danie z wykorzystaniem wiosennych skarbów - młodych ziemniaków, ziół, sałaty i rzodkiewki. Samo mięso jest tutaj bardzo delikatne, nadaje się dla dzieci.



Składniki (4 porcje):

Na cytrynową pierś z kurczaka:
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
Na ziemniaki z salsa verde:
  • 1 kg ziemniaków
  • pół pęczka pietruszki
  • pół pęczka mięty
  • garść listków bazylii
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
Na sałatę z rzodkiewkami:
  • 1 główka sałaty
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego (może być też biały ocet winny)
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Piersi kurczaka oczyszczamy i dzielimy. Ja każdą pierś przy grubszej części rozkrajam w poprzek, tak aby z pojedynczej piersi po rozkrojeniu otrzymać cienki kawałek w kształcie zbliżonym do serca. Porcjujemy mięso na niewielkie kotlety, które delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy.
W płaskim naczyniu szykujemy marynatę - sok z cytryny łączymy z oliwą, czosnkiem i posiekanym tymiankiem. Wkładamy kurczaka do marynaty i zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce (może być na całą noc).

Ziemniaki obieramy lub szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W czasie gdy ziemniaki się gotują szykujemy salsę, sałatkę i smażymy mięso.

Składniki na salsę wkładamy razem do blendera i dokładnie miksujemy. Powstały sos dodamy do ugotowanych, odcedzonych ziemniaków i wymieszamy.

Sałatę myjemy, wysuszamy i rwiemy na kawałki. Łączymy z pokrojonymi w talarki rzodkiewkami. Szykujemy sos do sałatki - jogurt mieszamy z posiekanym czosnkiem, octem, szczypiorkiem i przyprawami.

Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej kotlety z piersi kurczaka po ok. 4-5 min. z każdej strony. Patelni nie trzeba natłuszczać, wystarczy że kurczak był marynowany razem z oliwą.

Podajemy wszystko razem. Oczywiście każdy element tego dania można dowolnie łączyć z innymi potrawami ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz