środa, 11 czerwca 2014

Zupa krem szparagowo-szpinakowa

Wczorajsze połączenie szparagów i szpinaku na wiosennych kanapeczkach było pyszne, dlatego dzisiaj postanowiłam wykorzystać je ponownie w nieco innej odsłonie i z tej zieleniny, która mi została zrobiłam zupę-krem. Zupy-kremy w prawie dowolnych wariacjach są uwielbiane przez moje dzieci, także dzisiejsza propozycja jak najbardziej spotkała się z ich uznaniem ;)


 Składniki (na 4 porcje):
  • 1 pęczek szparagów
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • oliwa do smażenia
  • kolorowy pieprz


Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę (nie musi być zgrabna, i tak na koniec zostanie zblendowana), a czosnek w plasterki. Ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę, a szparagi myjemy, odrywamy im zdrewniałe końce i kroimy w mniejsze kawałki, po czym odkładamy na bok ich główki. Szpinak i bazylię dokładnie myjemy.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i przysmażamy na niej cebulę. Po chwili dodajemy ziemniaki i czosnek. Smażymy kilka minut mieszając, po czym wrzucamy szparagi bez główek oraz szpinak i zalewamy wszystko bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10-15 min (w zależności od miękkości szparagów i ziemniaków). Po tym czasie dodajemy bazylię i główki szparagów i gotujemy jeszcze ok. 5 min.

Gdy ziemniaki i szparagi będą miękkie wyjmujemy z zupy kilka główek szparagów do dekoracji i miksujemy wszystko dokładnie blenderem na gładki krem. Rozlewamy do miseczek, posypujemy kolorowym pieprzem i układamy główki szparagów. Można też podawać krem z grzankami lub groszkiem ptysiowym (ta druga opcja podania jest szczególnie mile widziana u dzieci).

1 komentarz: