środa, 4 czerwca 2014

Lemoniada rabarbarowa

Pogoda w naszym kraju ostatnio jest dość nieprzewidywalna i kapryśna. Podobno jednak czekają nas teraz znowu słoneczne dni, a na czerwcowe słoneczne dni do picia polecam różową, orzeźwiającą lemoniadę z rabarbaru. Smakuje podobnie do cytrynowej, ale jest ładniejsza, a poza tym rabarbar, w przeciwieństwie do cytryny rośnie w polskich ogrodach.


Składniki (na 2 l lemoniady):
  • 1 kg rabarbaru
  • 2 litry wody
  • 100 g cukru
  • garść liści mięty
  • 1 cm korzenia imbiru     
  • 1 cytryna (+ ew. jeszcze jedna do dekoracji)  

Wykonanie:

Rabarbar dokładnie myjemy i roimy w kostkę. Razem z wodą i cukrem wrzucamy do garnka. Dodajemy starty imbir i posiekane liście mięty. Gotujemy, aż rabarbar zrobi się miękki i wyłączamy ogień. Do wystudzonego płynu wyciskamy sok z 1 cytryny i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia miksturę przecedzamy przez sito i przelewamy do dzbanka lub butelki. Dla dekoracji można dodać kilka listków mięty i cytrynę pokrojoną w talarki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz