wtorek, 10 czerwca 2014

Wiosenne kanapeczki

Choć pogoda za oknem (przynajmniej u mnie) jest typowo letnia, to wciąż trwa jeszcze wiosna. Proponuję więc na śniadanie lub kolację pyszne, wiosenne kanapeczki z twarożkiem i sezonowymi warzywami. Najlepiej oczywiście na domowym chlebie, na który przepis podam już wkrótce.




Składniki (na 2 osoby):
  • 4 małe kromki chleba, najlepiej pełnoziarnistego
  • małe opakowanie koziego twarożku (może być też krowi)
  • 4 zielone szparagi
  • kilka rzodkiewek
  • garść świeżych liści szpinaku 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Wszystkie warzywa myjemy. Rzodkiewki kroimy w talarki. Szparagom usuwamy zdrewniałe końcówki. Grillujemy je (szparagi, nie końcówki) chwilę na patelni grillowej posmarowanej oliwą - cienkie szparagi ok. 3-4 minut, grube ok. 8 minut.

Kromki chleba smarujemy twarożkiem. Układamy na nich liście szpinaku, pokrojone w mniejsze cząstki szparagi i talarki rzodkiewek. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz