piątek, 6 czerwca 2014

Białe szparagi z zielonym sosem

Rzadko kupuję białe szparagi. Zielone są moim zdaniem smaczniejsze, a poza tym łatwiej się je przygotowuje - nie trzeba obierać. Dzisiaj jednak u znajomej pani na bazarku zielonych szparagów nie było, więc wzięłam białe. Chciałam podać je z wczorajszym salsa verde, ale o ile jego smak dobrze komponował się z ziemniakami, o tyle do szparagów nie pasował mi zupełnie. Za bardzo przebijała w nim mięta i musztarda. Trochę więc zmodyfikowałam wczorajszy sos i wyszło całkiem smacznie.



Składniki (na 2 osoby):
  • 1 pęczek białych szparagów
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 garście listków bazylii
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 fileciki anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz

Wykonanie:

Szparagi myjemy i obieramy. Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 min.

Przygotowujemy sos. Wszystkie jego składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Ugotowane szparagi łączymy z sosem i zjadamy. 

1 komentarz: