poniedziałek, 2 czerwca 2014

Sałatka ze szparagami, pomarańczą i dressingiem truskawkowym

Sezon na szparagi w pełni - trzeba z nich korzystać póki można! Moja dzisiejsza propozycja na danie z nimi to lekka, orzeźwiająca sałatka. Podoba mi się połączenie szparagów z cytrusami, a całość dopełnia tutaj lekki dressing, którego głównym składnikiem są truskawki.



Składniki (na 2 porcje):
  • 100 g roszponki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 pomarańcze
  • szczypta soli
  • pieprz
Na dressing truskawkowy:
  • 200 g truskawek
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • garść listków bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Kładziemy na rozgrzanej i posmarowanej oliwą patelni grillowej, posypujemy solą oraz pieprzem i grillujemy aż będą miękkie, ale jeszcze chrupiące - w przypadku cienkich szparagów ok. 3-4 minut, w przypadku grubych ok. 8 min. Gotowe szparagi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.

Pomarańcze obieramy ze skórki, rozdzielamy na cząstki i kroimy.

Przygotowujemy dressing truskawkowy - wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładki sos.

W miseczkach (lub jednej większej) mieszamy umytą roszponkę, szparagi i pomarańcze. Wszystko polewamy dressingiem truskawkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz