środa, 2 lipca 2014

Kurczak smażony z marchewką i groszkiem cukrowym

Jeśli nie macie czasu na długie stanie przy garnkach, a chcecie zjeść coś pysznego, zdrowego i kolorowego, to polecam Wam to danie. Kurczaka trzeba wcześniej zamarynować - co najmniej pół godziny przed smażeniem, ale można to zrobić też poprzedniego dnia. Danie to bardzo smakuje moim dzieciom, ale przyrządzam im je bez dodatku papryczki chilli.




Składniki (na ok. 4 porcje): 
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże marchewki
  • 300 g groszku cukrowego
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę: korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce, czosnek rozgniatamy i łączymy z sosem sojowym. Marynujemy kurczaka w sosie sojowym z czosnkiem i imbirem co najmniej pół godziny.

Marchew kroimy w zapałkę. Groszek cukrowy oczyszczamy przycinając końcówki strąków i zdejmując twarde włókna. Kroimy w mniejsze kawałki. Papryczkę chilli siekamy drobno.

W woku lub na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka. Po paru minutach dodajemy marchewkę, po następnych kilku minutach groszek cukrowy. Na koniec przyprawiamy olejem sezamowym oraz posiekaną papryczką z chilli (jeśli przygotowujemy danie dla dzieci, papryczkę chilli pomijamy lub oddzielamy porcję bez papryczki). Można też dodać jeszcze łyżkę sosu sojowego.

Ja podałam danie z pełnoziarnistym ryżem jaśminowym, ale można podać też np. z makaronem sojowym lub innym azjatyckim makaronem.

1 komentarz: