wtorek, 22 lipca 2014

Zupa krem z cukinii z miętą i parmezanem

Wracam po dłuższej, wakacyjnej nieobecności. Byłam m.in. na Mazurach, skąd przywiozłam paczkę pysznych, ekologicznych warzyw prosto z ogródka. Wśród nich znalazły się cukinie, z których zrobiłam zupę krem. Krem z cukinii to jedna z ulubionych zup moich dzieci, więc w sezonie na cukinie gości na naszym stole dość często. Czasem do podstawowego przepisu dodaję różne wariacje - dzisiaj z cukinią w garnku skończyła mięta i parmezan. Jest to bardzo smaczne połączenie - dzięki parmezanowi zupa zyskuje kremową konsystencję, a dzięki mięcie - nutkę orzeźwiającego aromatu, w sam raz na gorące, letnie dni.




Składniki (na 4 średnie porcje):
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g parmezanu
  • 2 garści mięty
  • pieprz

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Na oliwie podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy czosnek. Kroimy w kostkę cukinię (nie musi być równa - i tak wszystko na koniec zblendujemy) i dokładamy do cebuli. Dusimy 5 minut, po czym zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy jeszcze chwilę, aż cukinia będzie miękka.

Pod koniec gotowania dodajemy 50 g pokrojonego lub startego parmezanu oraz miętę. Miksujemy wszystko blenderem i doprawiamy do smaku pieprzem (sól raczej będzie nie potrzebna jeśli macie odpowiednio doprawiony wywar, poza tym sam parmezan jest słony).

Podajemy zupę w miseczkach, posypaną resztą startego parmezanu. Można dodać jeszcze posiekaną miętę. Dzieciom podaję z groszkiem owsianym, bo tylko taka forma jest przez nie uznawana ;)

2 komentarze:

  1. Robiłam podobną w zeszłym roku, dzięki za przypomnienie tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń