wtorek, 29 lipca 2014

Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami

Z weekendu na Mazurach przywiozłam m.in. fasolkę szparagową, którą postanowiłam podać dzisiaj do obiadu. Najpopularniejszym sposobem na przygotowanie jej jest polanie bułką tartą usmażoną na maśle. Chciałam Wam jednak zaproponować inny, równie smaczny dodatek do fasolki - suszone pomidory. Tak przygotowana fasolka może stanowić zarówno dodatek do obiadu, jak i samodzielną przekąskę lub kolację.


Składniki (na ok. 4 porcje):
  • 500 g fasolki szparagowej
  • pół małego słoiczka suszonych pomidorów
  • dwie garści koperku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Fasolkę oczyszczamy z włókien i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie "al dente". Czas gotowania bywa różny w zależności od fasolki. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Suszone pomidory kroimy w paseczki. Koperek siekamy. Fasolkę łączymy z pomidorami i koperkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz