środa, 30 lipca 2014

Placki cukiniowe

Potrawa obowiązkowa do przyrządzenia w trakcie trwania sezonu na cukinię. Są różne sposoby ich przyrządzania (z serem, z boczkiem, z ziemniakami, z marchewką, z cebulą itp.) oraz podawania (ze śmietaną, z wędzonym łososiem, z sosem czosnkowym, z sosem pomidorowym itp.). Dzisiaj prezentuję przepis na placki cukiniowe z cebulą. Wg. męża wyśmienite.




Składniki (na ok. 20 niedużych placków):
  • 1 kg cukinii
  • 2 średnie cebule
  • 3 małe jajka (lub 2 duże)
  • ok. pół szklanki mąki (może więcej - ciasto nie powinno być zbyt rzadkie)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżki usuwamy pestki. 1 kg cukinii podany w składnikach to jej waga z już wydrążonymi pestkami. Ścieramy cukinię na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy cukinię z soków, które puściła.

Cebulę siekamy drobno lub ścieramy na tarce i dużych oczkach i mieszamy z cukinią. Dodajemy jajka, przyprawy i tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.

Rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki po kilka minut z każdej strony (aż będą miały kolor taki jak na zdjęciu). Odkładamy na rozłożone ręczniki papierowe, aby odsączyć je z tłuszczu.

Moje placki podałam z sosem tzatziki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz