Składniki (na ok. 20 niedużych placków):
- 1 kg cukinii
- 2 średnie cebule
- 3 małe jajka (lub 2 duże)
- ok. pół szklanki mąki (może więcej - ciasto nie powinno być zbyt rzadkie)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżki usuwamy pestki. 1 kg cukinii podany w składnikach to jej waga z już wydrążonymi pestkami. Ścieramy cukinię na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy cukinię z soków, które puściła.
Cebulę siekamy drobno lub ścieramy na tarce i dużych oczkach i mieszamy z cukinią. Dodajemy jajka, przyprawy i tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki po kilka minut z każdej strony (aż będą miały kolor taki jak na zdjęciu). Odkładamy na rozłożone ręczniki papierowe, aby odsączyć je z tłuszczu.
Moje placki podałam z sosem tzatziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz