środa, 6 sierpnia 2014

Domowy syrop malinowy

Szczyt sezonu na maliny co prawda już za nami, ale jeśli jeśli jeszcze nie zrobiliście domowego syropu malinowego, a macie na to ochotę to jeszcze jest szansa! Zachęcam do spróbowania, przepis jest naprawdę banalny, a w zimę taki syrop dodany do herbaty będzie przypominał smak lata.

Zdjęcie zrobione przez IWI.


Składniki (na ok. 2 litry syropu):
  • 2 kg malin
  • 2 kg cukru
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Przygotowujemy duży, ok. 5-litrowy słój (lub kilka mniejszych). Sypiemy do niego na spód nieco cukru, potem na przemian warstwy malin i cukru. Na górze powinien być cukier. Przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3-5 dni. W przezroczystym słoiku będzie widać jak sok zbiera się na dole.

Po 3-5 dniach odcedzamy syrop przez gęste sitko i odciskamy maliny. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i rozlewamy do słoiczków lub szczelnych buteleczek. Pasteryzujemy ok. 10 minut.

Jak pasteryzować? Dno dużego garnka wykładamy ściereczką. Stawiamy w nim słoiczki/butelki i zalewamy wodą co najmniej do 3/4 wysokości słoiczków/butelek. Zagotowujemy wodę w garnku i od tego momentu odliczamy czas pasteryzacji.

2 komentarze:

  1. Brzmi smakowicie. Chciałabym się dowiedzieć czy ten syrop jest rzadki czy raczej gęsty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rany, byłam ostatnio zawalona robotą i dawno tu nie zaglądałam, a teraz to już po malinach. Odpowiem jednak, gdyby ktoś w przyszłości potrzebował - jest troszkę rzadszy niż syropy kupne, ale mimo wszystko dość gęsty :)

      Usuń