czwartek, 28 sierpnia 2014

Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie to bardzo popularny dodatek do różnego rodzaju deserów. W moim domu bardzo często gościł w niedziele biszkopt z brzoskwiniami i galaretką. Zamiast jednak sięgać w zimie po brzoskwinie w puszkach, warto zawczasu przygotować je samodzielnie i zamknąć ich smak w słoikach. Przepis jest bardzo prosty!



Składniki:
  • brzoskwinie - dowolna ilość (mi z 5 kg brzoskwiń wyszło 13 niedużych, 0,5-litrowych słoików)
  • cukier i woda w proporcjach 0,5 kg cukru na 1 litr wody

Wykonanie:

Brzoskwinie kroimy na pół i pozbawiamy je pestki - można sobie przy tym pomóc małą łyżeczką. Sparzamy wrzątkiem (można wrzucić na 2 minuty do wrzącej wody) i zdejmujemy skórkę. W zależności od brzoskwiń skórka może po sparzeniu schodzić sama, a może trzeba będzie sobie pomóc obieraczką.

Układamy brzoskwinie dość ciasno w słoikach. Przygotowujemy zalewę - zagotowujemy wodę z cukrem. Zalewamy słoiki, zamykamy i pasteryzujemy 15 minut. Gotowe! Choć z degustacją najlepiej jest poczekać chociaż miesiąc :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz