środa, 13 sierpnia 2014

Ogórki kiszone w słoikach

Moje ogórki, które dostałam od teściowej i od wujka w ilości hurtowej, ukisiłam 3 tygodnie temu, ale z opublikowaniem przepisu czekałam na moment, aby można było je otworzyć i przekonać się czy wyszły smaczne. Wyszły :) Podaję więc przepis - naprawdę banalny, a jaka pyszna będzie zimowa ogórkowa z własnych kiszonych!



Składniki:
(tym razem nie podaję konkretnych proporcji, bo to, ile wyjdzie słoików bardzo zależy od wielkości i kształtu ogórków)
  • świeże ogórki gruntowe
  • kwiaty kopru (po 1-2 baldachy na słoik 2-litrowy)
  • korzeń chrzanu (po jednym kilkucentymetrowym kawałku na 2-litrowy słoik)
  • liście chrzanu (jeden duży liść wystarczy na 4 słoiki 2-litrowe)
  • czosnek (po 2 ząbki na jeden słoik 2-litrowy)
  • woda
  • sól niejodowana

Wykonanie:

Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach. W wolne przestrzenie między nimi wkładamy kwiat kopru, korzeń i liście chrzanu oraz obrane ząbki czosnku. Z wody i soli przygotowujemy zalewę - na każdy litr wody dodajemy 1 dużą łyżkę soli i doprowadzamy do wrzenia.

Wrzącą wodą z solą zalewamy ogórki i zakręcamy zakrętki. Odstawiamy ogórki na co najmniej 2-3 tygodnie nie przejmując się, że w tym czasie ze słoików się nieco sączy. Proste, prawda? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz