środa, 30 lipca 2014

Sos tzatziki

Grecki sos tzatziki to dobry dodatek do różnego rodzaju mięs i wytrawnych placków. Mam akurat dużą ilość ogórków gruntowych, więc gdy przygotowywałam na kolację placki, wybór sosu do nich wydał mi się oczywisty ;)



Składniki:
  • 300 g gęstego jogurtu
  • 1 średni ogórek gruntowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • garść koperku

Wykonanie:

Ogórka obieramy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżeczki usuwamy pestki. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Lekko solimy i odkładamy na 10 min.

Czosnek rozcieramy z solą. Koperek siekamy. Łączymy z jogurtem, oliwą i pieprzem.

Ogórek odsączamy z wody, którą wypuścił. Dodajemy do jogurtu i mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz