wtorek, 29 lipca 2014

Kotlety mielone z cukinią

W najbliższym czasie pojawi się na blogu kilka przepisów z zastosowaniem cukinii, bo mam jej sporą ilość i ciągle kombinuję jak jeszcze można ją wykorzystać :) Potrawa z cukinią na dzisiaj to kotlety mielone. Takie kotleciki są bardzo miękkie i delikatne, świetnie nadają się dla dzieci - zwłaszcza dla warzywnych niejadków, którym warzywa trzeba "przemycać".


Składniki (na ok. 20 małych kotlecików):
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g cukinii (u mnie żółta, ale może być zielona)
  • 1 średnia cebula
  • 1 sucha kajzerka, namoczona w mleku
  • 1 duże jajko
  • garść świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  
Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Odstawiamy do wystygnięcia.

Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy z niej pestki. Ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy. Po 15 minutach odsączamy wypuszczony sok.

Do mięsa dodajemy startą cukinię, podsmażoną cebulę, odciśniętą kajzerkę, jajko i przyprawy (świeże oregano drobno siekamy). Formujemy niewielkie kotlety, które lekko panierujemy w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z dwóch stron. Na początku kładziemy je na mocno rozgrzaną patelnię, a później zmniejszamy ogień i trzymamy je parę minut, aby "doszły" w środku.

Ja podałam je z ziemniakami z koperkiem, mizerią oraz fasolką szparagową z suszonymi pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz