Składniki (na ok. 20 małych kotlecików):
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g cukinii (u mnie żółta, ale może być zielona)
- 1 średnia cebula
- 1 sucha kajzerka, namoczona w mleku
- 1 duże jajko
- garść świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Odstawiamy do wystygnięcia.
Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy z niej pestki. Ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy. Po 15 minutach odsączamy wypuszczony sok.
Do mięsa dodajemy startą cukinię, podsmażoną cebulę, odciśniętą kajzerkę, jajko i przyprawy (świeże oregano drobno siekamy). Formujemy niewielkie kotlety, które lekko panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z dwóch stron. Na początku kładziemy je na mocno rozgrzaną patelnię, a później zmniejszamy ogień i trzymamy je parę minut, aby "doszły" w środku.
Ja podałam je z ziemniakami z koperkiem, mizerią oraz fasolką szparagową z suszonymi pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz