wtorek, 29 lipca 2014

Chłodnik ogórkowy z koperkiem i miętą

Danie idealne na upały - banalnie proste, szybkie w przygotowaniu, zimne i niskokaloryczne. Choć ogólnie nie jestem fanką chłodników, w taki dzień jak dzisiaj (u mnie 30 stopni C w cieniu) zjadłam go ze smakiem i z przyjemnością.



Składniki (na 2 porcje):
  • 500 ml kefiru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duży ogórek gruntowy (lub 2 małe)
  • 1 ząbek czosnku
  • garść mięty
  • 2 garści koperku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z kefirem i jogurtem.

Czosnek rozcieramy razem ze szczyptą soli (najpierw siekamy na małe kawałeczki, a potem posypujemy solą i bokiem noża przeciągamy po nim kilka razy. Miętę i koperek siekamy.

Wszystkie składniki łączymy. Doprawiamy pieprzem. Podajemy schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz