czwartek, 24 lipca 2014

Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą

Słodki smak arbuza w tej sałatce razem ze słoną fetą tworzą udaną kompozycję. Całość podkreśla miodowy winegret. Przyrządziłam tę sałatkę do grilla, ale można ją podać jako dodatek do różnego rodzaju obiadów.


Składniki (na ok. 4 porcje):
  • 100 g rukoli
  • 200 g fety
  • ok. 200 g arbuza
Na dressing:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz
  • sól
Opcjonalnie:
  • czerwona cebula
  • pestki słonecznika

Wykonanie:

Rukolę myjemy, osuszamy i układamy w miseczce. Fetę kroimy w kostkę. Z arbuza odkrawamy skórkę, wybieramy pestki i kroimy miąższ w kostkę. Możemy dodać do sałatki pokrojoną w piórka czerwoną cebulę lub pestki słonecznika (lub orzeszki piniowe), lecz ja akurat tego w domu nie miałam.

Wszystkie składniki dressingu mieszamy razem - np. umieszczając je w małym słoiczku i potrząsając nim po zakręceniu. Polewamy sałatkę dressingiem i mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz