Składniki (na 4 średnie porcje):
- 1 duża cukinia
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 3-4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 100 g parmezanu
- 2 garści mięty
- pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Na oliwie podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy czosnek. Kroimy w kostkę cukinię (nie musi być równa - i tak wszystko na koniec zblendujemy) i dokładamy do cebuli. Dusimy 5 minut, po czym zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy jeszcze chwilę, aż cukinia będzie miękka.
Pod koniec gotowania dodajemy 50 g pokrojonego lub startego parmezanu oraz miętę. Miksujemy wszystko blenderem i doprawiamy do smaku pieprzem (sól raczej będzie nie potrzebna jeśli macie odpowiednio doprawiony wywar, poza tym sam parmezan jest słony).
Podajemy zupę w miseczkach, posypaną resztą startego parmezanu. Można dodać jeszcze posiekaną miętę. Dzieciom podaję z groszkiem owsianym, bo tylko taka forma jest przez nie uznawana ;)
Robiłam podobną w zeszłym roku, dzięki za przypomnienie tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSuper, polecam się na przyszłość ;)
Usuń