sobota, 31 maja 2014

Szparagi z szynką, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Wiosenne śniadanie mistrzów. Jest nieco wymagające, ale bez przesady. Na przygotowanie go warto poświęcić parę chwil i garnków w luźniejsze przedpołudnie; zwłaszcza, że sezon na szparagi jest taki krótki. Można wybrać wersję uproszczoną i pominąć sos holenderski - też będzie pysznie.




Składniki (na 4 porcje):
  • niecały pęczek zielonych szparagów
  • 8 plasterków szynki długodojrzewającej
  • 4 jajka
  • łyżka dowolnego octu
  • oliwa do smażenia
Na sos holenderski:
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Zawijamy je w plastry szynki (jeśli są duże to pojedynczo, jeśli małe to po 2-3 sztuki), tak żeby główki szparagów pozostały odkryte.
Rozgrzewamy patelnię grillową i smarujemy oliwą. Kładziemy na patelnię szparagi zawinięte w szynkę i oprószamy pieprzem (nie solimy - długodojrzewająca szynka jest słona sama w sobie). Grillujemy szparagi ok. 8 min. obracając co jakiś czas.

W czasie, gdy szparagi się grillują, nastawiamy w garnku do zagotowania wodę na jajka razem z łyżką octu i przygotowujemy sos holenderski.
Rozpuszczamy masło. Żółtka ubijamy na puszysto razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy do nich gorące masło i jeszcze chwilę ubijamy, aż uzyskamy dosyć gęsty sos.

Zabieramy się za jajka w koszulkach. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, mieszamy ją łyżką robiąc na środku wir. Jajka delikatnie wrzucamy jedno po drugim w środek wiru (najlepiej najpierw rozbijać je na mały półmisek). Zmniejszamy ogień po garnkiem i gotujemy 2 minuty.

Szparagi grillowane z szynką wykładamy na talerz. Na nich łyżką cedzakową kładziemy jajka w koszulkach i polewamy wszystko sosem holenderskim. Podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz