czwartek, 29 maja 2014

Domowe pesto z suszonych pomidorów

Czerwone pesto to znakomity dodatek do makaronów, ale można je wykorzystać również na wiele innych sposobów - np. do grzanek, sałatek, zup, pieczonych ryb, czy mięs. Można je kupić gotowe w słoiku, ale zrobienie własnego zajmuje 2 minuty. Domowe na pewno jest zdrowsze, poza tym mamy pewność co znajduje się w środku i możemy eksperymentować z dodatkami.







Składniki (na średni słoiczek):
  • 3/4 szklanki suszonych pomidorów w oliwie (mogą być też w oleju)
  • 2 garści świeżej bazylii
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • oliwa EV
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Zachęcam do eksperymentowania z proporcjami i składnikami - zamiast bazylii można użyć innych ziół, a pestki słonecznika zastąpić orzeszkami piniowymi lub migdałami. Pesto nadaje się do przechowywania w lodówce, jednak nie dłużej niż tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz