wtorek, 27 maja 2014

Maślane ciasteczka migdałowe



Składniki (na dużą blachę):
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 80 g cukru pudru
  • 30 g zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy do całkowitego połączenia się. Ciasto będzie tłuste, błyszczące i dosyć kleiste. Po zagnieceniu formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Obie części podsypujemy mąką i formujemy z nich na blacie wałki. Wałki kroimy na równe, ok. 1.5 cm części, które potem dłońmi rolujemy w kulki. Każdą kulkę lekko przyciskamy widelcem, aby stworzyć na nich dekoracyjne paski.
Układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępy ("rozpłaszczają się" w trakcie pieczenia) i pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz