piątek, 31 października 2014

Beziki-duchy, ciasteczka dyniowe i czekoladowe trufle-pająki

W naszym tajemniczym domu
Dziwne rzeczy się zdarzają
Czasem znika ze stolika
Ciastko lub cukrowy zając
Czekoladki i cukierki
Odfruwają ciemną nocą
Może jakieś głodne duchy
Rozrabiają tak i psocą
To duchy? To duchy!
To duchy łakomczuchy
To duchy łakomczuchy

              
            Fasolki - "Duchy Łakomczuchy"



Przepis na beziki podawałam już na moim blogu. Duchy zrobione zostały na jego podstawie, tylko szprycą zamiast stożków wycisnęłam właśnie duchy. Udekorowałam je rozpuszczoną gorzką czekoladą. Dzisiaj podaję przepis na dyniowe ciasteczka i czekoladowe trufle, z których zrobione zostały pająki.
 


Ciasteczka dyniowe 

Składniki:
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki puree z dyni (dynię pokrojoną w plastry pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach, oddzielamy od skórki, odciskamy sok i blendujemy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, puree z dyni i ekstrakt z wanilii cały czas miksując. Mąkę przesiewamy z cynamonem i sodą i łączymy z masą.

Łyżeczką wykładamy małe kopczyki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Jeśli chcemy udekorować ciastka truflami, po 10 minutach pieczenia robimy na środku ciastek wgłębienia za pomocą np. rękojeści drewnianej łyżki lub - dla odpornych na wysokie temperatury - palca.




Czekoladowe trufle 

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g śmietany kremówki
  • łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • opcjonalnie - kakao, wiórki kokosowe lub pokruszone orzechy do obtoczenia

Wykonanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce. Śmietanę zagotowujemy, wlewamy do miski z czekoladą i mieszamy za pomocą rózgi aż do rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy masło i mieszamy dalej.

Umieszczamy masę na pół godziny w zamrażarce. Po tym czasie formujemy w dłoniach kulki. Jeśli chcemy, obtaczamy je w kakao, wiórkach lub orzechach.


Nogi i oczy pająków zrobiłam z czekolady (białej i gorzkiej). Dzieci zachwycone ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz