czwartek, 27 listopada 2014

Łosoś pieczony w folii z koperkiem i tymiankiem

Jest to naprawdę banalny przepis na łososia, a przy okazji bardzo smaczny, lekki, zdrowy i "sam się robi". W przepisie tym łosoś pieczony jest ze świeżym koperkiem i tymiankiem, ale można użyć innych ziół, według własnego gustu - również suszonych. Moim ulubionym dodatkiem do tego dania jest miks warzyw - cukinii, marchewki i brokuła. Taki zestaw wcinamy chętnie zarówno my z mężem, jak i nasze dzieci.


Składniki (na 2 porcje):
  • ok. 400 g filetu z łososia
  • kilka gałązek koperku
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Łososia dokładnie myjemy i sprawdzamy czy nie zostały w nim jakieś ości. Jeśli są - usuwamy za pomocą pęsety. Dzielimy rybę na porcje po ok. 200 g. Odrywamy 2 kawałki folii aluminiowej (takie, aby dało się z nich zrobić paczuszki na łososia) i rozkładamy je na blacie. Kładziemy łososia na folii, przyprawiamy go solą i pieprzem. Dodajemy po gałązce lub dwóch koperku i tymianku oraz po łyżce masła. Folię składamy zamykając w niej łososia.


Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy w nim łososia przez 25-30 minut. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz